Wat zijn de werkzaamheden van een social media expert?

27-09-2023

Social media expert inhuren?

Een wereld waarin we steeds makkelijker met elkaar in contact komen, komt mede door social media. Een social media expert snapt dat social media een uitstekend kanaal is om met de potentiële doelgroep in contact te komen, mits je dit op de juiste manier toepast. In dit artikel leggen we uit waarom een freelance social media specialist een aanwinst kan zijn voor jouw onderneming of marketingteam.

Zet je op dit moment nog geen social media in voor jouw bedrijf of ben je niet tevreden hoe social media nu wordt ingezet, dan mis je een hoop potentiële klanten. Bij kickjobs schakel je snel en huur je vandaag nog een professionele freelancer in.

Verschillende social media kanalen die een freelance expert gebruikt

Wat is een freelance social media expert?

Een freelance social media expert weet alle ins en outs van social media. Hij of zij is gespecialiseerd in het optimaliseren en strategisch inzetten van sociale media platforms voor individuen, bedrijven of organisaties. Social media platformen zoals Instagram, Facebook, Twitter, TikTok en Pinterest zijn geen onbekend terrein voor een social advertisement specialist. 

Veel mensen denken dat ze een specialist zijn als ze in het dagelijks leven veel gebruikmaken van social media. Maar er komt veel meer bij kijken, anders was het wel erg makkelijk om jezelf specialist te noemen. Denk hierbij aan creativiteit (heel belangrijk), contentstrategie en planning, onderzoek doen waar de doelgroep zich bevindt, rapportages maken etc. De exacte werkzaamheden bespreken we hieronder.

Wat zijn de werkzaamheden?

Een freelance social media expert houdt zich bezig met alle diverse social media kanalen zoals hierboven genoemd. De eerste vraag die een freelance social media specialist zal vragen is wat de doelstellingen zijn bij de inzet van de diverse kanalen. Daarnaast moet hij zich afvragen wat de doelgroep is en waar deze zich bevindt. Uit deze bevindingen kan een plan gemaakt worden wat voor soort content, visuals en tekst, er gedeeld kan gaan worden op welk kanaal voor de meeste impact. Hierbij houdt de expert altijd rekening met de volgende strategieën die gehanteerd kunnen worden:

  • Leads / klanten acquireren 
  • Klantenrelatie verbeteren
  • Verkeer genereren
  • Awareness creëren
  • Imago verbeteren 

Wanneer inzichtelijk is gemaakt welke doelstellingen er liggen vanuit het bedrijf en de strategie helder is, kan deze expert social media beginnen met produceren van content in beeld en tekst.

De rol van een social media expert binnen het marketingteam

De social advertisement specialist maakt deel uit van het online marketingteam, dat verantwoordelijk is voor het promoten van het bedrijf en zijn producten of diensten via online kanalen.

De social media expert werkt in nauwe samenwerking met andere teamleden van de marketingafdeling, waaronder de online marketeer, content marketeer, brand marketeer en PR-medewerker. Het onderhouden van contact met de customer relations manager of customer success officer is eveneens van groot belang, aangezien zij waardevolle klantinformatie en inzichten kunnen delen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden benut om een doeltreffende strategie te ontwikkelen voor het bereiken van de doelgroep via sociale media.

Als het marketing team groeit en meer gespecialiseerde kennis nodig heeft, wordt een social media expert ingeschakeld om de merkbekendheid bij prospects en bestaande klanten te vergroten. Als het team echter nog niet groot genoeg is maar wel behoefte heeft aan specifieke expertise, kan een marketingbureau of freelance marketing specialist zoals een social media expert worden ingehuurd om samen te werken met het vaste team en de marketingdoelstellingen te behalen. De social media specialist brengt vaak veel ervaring en efficiëntie met zich mee om het team te versterken.