Wat zijn de werkzaamheden van een SEO-specialist?

13-09-2023

Wat is een SEO-specialist?

Een SEO-specialist, oftewel een professional in Search Engine Optimization, is een (freelance) expert die bedrijven helpt bij het verbeteren van hun online zichtbaarheid en relevantie op o.a. Google, bing, youtube en andere resultaten pagina’s (SERPs). SERP staat voor Search Engine Result Page, wat verwijst naar de pagina met zoekresultaten die een zoekmachine toont wanneer een gebruiker een bepaald keyword invoert. De relevantie van de pagina die de SEO-specialist maakt moet ijzersterk in verband staan met het zoekwoord die de gebruiker invoert. Hoe meer relevantie de pagina heeft m.b.t. het zoekwoord hoe hoger de pagina zal ranken in Google, wat uiteindelijk meer bezoekers oplevert.

Het verbeteren van de Google ranking wordt onder andere bereikt door middel van zoekwoordenonderzoek, optimalisaties van bestaande pagina’s, linkbuilding en technische website-optimalisatie zoals de laadsnelheid van de pagina. Dit zijn allemaal onderdelen waarvoor je een SEO-specialist voor kunt inhuren.

Dit artikel is mogelijk ook interessant voor je:

Freelance seo-specialist die aan het werk is

Wat doet een SEO-specialist?

Een SEO-specialist zorgt ervoor dat er meer organisch verkeer naar de website komt, door het continu te optimaliseren van organische pagina’s. Hierdoor krijgt de website meer ‘relevante’ bezoekers, wat uiteindelijk zal leiden tot meer omzet voor de onderneming. Dit is super belangrijk omdat veel gebruikers niet ver naar beneden scrollen in de zoekresultaten. Analyseer zelf eens jouw zoekgedrag, scroll jij verder dan pagina 2 in Google? Hier staan de belangrijkste taken die een SEO-specialist dagelijks uitvoert.

Zoekwoorden onderzoek

Een goede (freelance) SEO specialist zal als een van de eerste stappen een zoekwoorden onderzoek moeten uitvoeren. Zonder een zoekwoordenonderzoek weet hij niet waarop hij de pagina moet schrijven of moet optimaliseren. Dit is nodig zodat de juiste bezoekers de pagina weten te vinden in de search engines en dat deze relevant is.

Tijdens het zoekwoordenonderzoek wordt er ook gekeken naar de concurrentie. Het zou zonde zijn om te gaan optimaliseren op specifieke zoekwoorden waardoor de haalbaarheid in het geding komt. Het is dus zoeken voor een SEO-specialist naar de juiste keywords om goede resultaten te behalen. Veel online marketeers gebruiken tijdens dit onderzoek professionele tools zoals Ahrefs, Semrush en Google Search Console. 

On-Page SEO

On-Page SEO verwijst naar de optimalisatie van de daadwerkelijke inhoud en structuur van een website. Denk hierbij aan de weergave in Google, interne linkbuilding en structuur. Later in dit artikel zullen we hier dieper op ingaan omdat hier veel verschillende werkzaamheden onder vallen.

Off page SEO

Alle activiteiten die buiten de website plaatsvinden maar die wel degelijk van invloed zijn op de prestaties en relevantie noemen we Off-Page SEO. Linkbuilding heeft hierbij een erg belangrijke rol, hierbij probeert de SEO-specialist hoogwaardige backlinks naar de website te verkrijgen. Social media behoort ook tot Off-Page SEO. Een freelance SEO marketeer zal er alles aan doen om de strategie zo in te zetten dat dit het meeste traffic zal genereren.

Technische SEO

Alle technische aspecten die invloed kunnen hebben op de zoekmachine prestaties vallen onder de technische SEO. Denk hierbij aan indexering van de website, snelheid en beveiliging.

Let op! SEO is geen SEA

Vaak worden de termen SEO & SEA door elkaar gehaald, maar ze zijn totaal niet hetzelfde. Een online marketeer zou direct het verschil kunnen opnoemen maar een “lake” zal het verschil niet weten.

Een SEO-specialist voert wel degelijk andere werkzaamheden uit dan een SEA-specialist. Met SEO zorg je ervoor dat je organisch hoog scoort in de zoekmachines. Dit kost veel tijd en energie maar zal je voor de lange termijn meer opleveren. SEA is het adverteren in bepaalde zoekmachines waarbij je direct op specifieke zoekwoorden positie 1 kunt pakken. 

SEO voorbeeld

Een SEO resultaat in Google

SEA voorbeeld

Een SEA resultaat in Google

Belangrijkste verschillen tussen SEO en SEA

SEO

SEA

Organisch verkeer

Betaald verkeer

Gericht op de lange termijn (duurzaam)

Gericht op de korte termijn

Veel dure tools nodig om te analyseren

Weinig tools nodig voor goede resultaten

Meer kennis voor nodig

Relatief weinig kennis voor nodig

Naast deze verschillen hebben een SEO-specialist en een SEA-specialist wel 1 duidelijke overeenkomst. Dat is dat je met beide strategieën probeert om altijd de beste posities te behalen in de search engines en dat de relevantie het hoogst mogelijk is voor de bezoeker!