Wat zijn de werkzaamheden van een SEA-specialist?

19-09-2023

Wat is een SEA-specialist?

SEA, oftewel Search Engine Advertising, is een marketingstrategie waarbij een SEA-specialist voortdurend bezig is om via een betaalde manier zowel latent als manifest zoekende naar de website te lokken om vervolgens een actie uit te voeren. Dit is een manier van marketing waarbij je direct onder de aandacht van potentiële klanten kan komen. Waarbij een SEA-specialist direct resultaat boekt kan het bij de SEO-specialist lang duren. 

Een SEA-specialist is een (freelance) online marketeer die veel tools nodig heeft om de functie goed te kunnen beoefenen. Tools als Google Ads, Microsoft Ads, Google Trends, Google Search Console (GSC) en diverse rapportage tools zijn onmisbaar in dit vak.

SEA is voor veel bedrijven een onmisbaar element in hun marketingstrategie. Dit komt doordat een ondernemend bedrijf direct een nieuw product onder de aandacht wil brengen bij de consument. SEA is hier een uitstekend middel voor, maar dit kan je ook veel geld kosten als je niet weet wat je aan het doen bent. In dit artikel lees je alle werkzaamheden van een SEA-specialist!

Dit artikel is mogelijk ook interessant voor je:

Voorbeeld SEA campagne

Wat doet een SEA-specialist?

Een SEA-specialist is verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van betaalde zoekadvertenties. De rol van de freelance SEA marketeer is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat bedrijven hun doelen bereiken en een positieve ROAS (Return On Advertising Spend) te behalen met de online campagnes. Hieronder zullen we de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een SEA-specialist bespreken.

Zoekwoorden onderzoek

Om de juiste mensen te benaderen met de SEA campagne dien je de juiste zoekwoorden te selecteren. SEA-specialisten doen uitgebreid keyword research om te bepalen welke zoektermen geschikt zijn voor hun diensten en/of producten. Dit is een goede eerste stap om het meeste rendement / conversiepotentie te behalen voor de campagne.

Campagne opzet

Nadat de eerste stap van de campagne is gezet, zoekwoordenonderzoek, gaan veel SEA-specialisten aan de gang met de campagne opzet. Hierbij worden er nieuwe advertentiecampagnes en advertentiegroepen aangemaakt in Google-ads en andere relevante ad platformen die interessant zijn voor jouw doelgroep.

Copywriting (effectieve campagne teksten schrijven)

Als een potentiële gebruiker van het product of dienst de advertentie ziet moet deze aanspreken zodat erop geklikt wordt. Het is dus heel belangrijk dat de SEA-specialist tijdens dit traject goed samenwerkt met andere specialisten (freelance copywriters) zodat de juiste snaar wordt gepakt.

Google Ads en andere advertentieplatformen veranderen continu en slaan steeds meer data op. Tegenwoordig zijn de dynamische responsive advertenties een van de betere advertenties binnen deze platforms. Hierbij zorg je ervoor dat er genoeg copy variaties zijn zodat Google deze zelf kan combineren.

Concurrentie onderzoek

Al vrij snel kijkt een SEA-specialist naar de verschillende concurrenten die ook adverteren op bepaalde zoekwoorden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat de concurrent betaalt voor de CPC per zoekwoord. Soms heeft het helemaal geen zin om te concurreren omdat de CPC veel te hoog is. Hier kom je achter tijdens het onderzoek. Een goede SEA-specialist houdt ook tijdens de advertentieperiode de concurrentie nauwlettend in de gaten. Ze analyseren de advertentiestrategieën van concurrenten en passen hun eigen strategieën aan om concurrerend te blijven.

Budgetbeheer & Monitoring & SEA optimalisatie

Vaak hebben SEA marketeers een budget per week, maand of jaar. Zij moeten zorgen dat ze met dit budget de hoogst mogelijke ROAS behalen. Om te zorgen dat ze op koers blijven, zijn rapportages enorm belangrijk voor SEA-specialisten. Door elke week te blijven monitoren en zorgen voor de best mogelijke rapportages worden optimalisatie tijdens de SEA campagnes continu doorgevoerd.

Remarketing

Remarketing is een krachtige techniek in SEA waarbij advertenties worden getoond aan mensen die eerder de website van een bedrijf hebben bezocht. SEA-specialisten creëren en beheren remarketing campagnes om potentiële klanten te herinneren aan producten of diensten die ze eerder hebben bekeken.

Wat zijn de voordelen om een freelance SEA expert in te huren?

Marketing is heel divers, daarom zie je veel verschillende marketing rollen in een marketingteam. Een SEA-specialist is vaak onmisbaar voor een bedrijf. Deze SEA marketeer is verantwoordelijk voor het beheren en optimaliseren van betaalde campagnes in Search Engines. Hij of zij doet dit voor een bedrijf op freelance basis of is in dienst. Veel bedrijven vinden dat een SEA marketeer vele voordelen met zich meebrengen zoals:

Gerichte marketing

Een van de expertises die een SEA-specialist met zich meebrengt is dat hij of zij erg goed is in zoekwoordenonderzoek. Hierdoor worden de advertenties alleen getoond aan potentiële bezoekers die interesse hebben in het product / dienst dat het bedrijf aanbiedt. Dit zal een bedrijf veel onnodige clicks besparen waardoor de kosten laag blijven.

Vrijwel direct resultaat

In tegenstelling tot een freelance SEO marketeer heeft een SEA-specialist direct resultaat. Een bedrijf kiest hiervoor omdat het cashflow nodig heeft of om bijvoorbeeld de concurrentie voor te blijven. SEO zal op de langdurige termijn wel meer resultaat opleveren

Verhoogde zichtbaarheid en naamsbekendheid

Als een bedrijf net nieuw is op de markt of totaal nog niet actief is in Google, kan een SEA marketeer ervoor zorgen dat de advertenties vrijwel direct bovenaan de zoekresultaten terecht komen. Zoals eerder gezegd zal dit wel gepaard gaan met kosten. Hoe meer concurrentie er op de zoekwoorden zitten die een SEA professional gaan inzetten des te hoger de kosten zullen zijn als je bovenaan de pagina terecht wilt komen.

Conclusie van de inzet van de SEA-specialist

De rol van een SEA-specialist is van vitaal belang binnen de moderne marketingwereld, waar online zichtbaarheid en directe resultaten van cruciaal belang zijn voor bedrijfssucces. Een SEA-specialist houdt zich bezig met verschillende essentiële taken en verantwoordelijkheden om betaalde zoekadvertenties effectief te beheren en optimaliseren.

Heb je al eens gedacht aan de inzet van een freelance SEA marketeer? Met het inhuren van een freelancer zit je niet direct vast aan vaste kosten en zorg je voor een frisse wind in de organisatie. Bij kickjobs vind je gegarandeerd de juiste SEA freelancer voor het vraagstuk wat jij hebt. Plaats de opdracht bij ons op het platform en krijg gegarandeerd binnen enkele uren de beste freelancers aangeboden.

Aangemelde SEA specialisten bij kickjobs

In de Marketplace van kickjobs komt vraag en aanbod bij elkaar. Specialisten kunnen zich aanmelden en zichzelf verkopen zodat opdrachtgevers altijd de juiste expertise kan inhuren wanneer dat nodig is. Een greep van SEA specialisten die zich hebben aangemeld bij kickjobs worden hieronder weergegeven.