Werkzaamheden van een UX designer / UI designer

03-10-2023

Wat is een UX / UI designer?

Een UX-designer, oftewel een User Experience-designer, is een professional die verantwoordelijk is voor het ontwerpen van de algehele gebruikerservaring van digitale producten, zoals websites, apps, software en andere interactieve systemen. Het belangrijkste doel van een UX-designer is om ervoor te zorgen dat het product gemakkelijk te gebruiken is, zinvol is en voldoet aan de behoeften en verwachtingen van de eindgebruiker. Waar de UX-designer bezig is met de gebruikerservaring, kijkt de UI-designer (User Interface) juist naar de gebruikersinterface en is vooral bezig met de visuele en interactieve elementen van een digitaal product.

UX / UI designer aan het werk

De werkzaamheden van een UX designer

De taken en verantwoordelijkheden van een UX-designer omvatten onder andere:

  • Gebruikersonderzoek: Het uitvoeren van onderzoek om inzicht te krijgen in de doelgroep, hun behoeften, gedrag, doelen en uitdagingen. Dit kan onder meer interviews, enquêtes, observaties en analyses van gebruikersgegevens bevatten.
  • Persona’s en gebruikersscenario’s: Het creëren van persona’s, fictieve representaties van typische gebruikers, en gebruikersscenario’s om beter te begrijpen hoe verschillende gebruikers het product zullen gebruiken en welke problemen ze willen oplossen.
  • Informatiearchitectuur: Het ontwerpen van de structuur en organisatie van de inhoud en functionaliteit van het product om de bruikbaarheid te verbeteren. Dit kan het maken van sitemaps en wireframes omvatten.
  • Prototyping: Het maken van prototypes om ideeën en concepten te visualiseren en te testen voordat ze in de ontwikkelingsfase worden geïmplementeerd. Prototypes helpen bij het valideren van ontwerpbeslissingen.
  • Usability Testing: Het uitvoeren van tests met echte gebruikers om feedback te verzamelen over de bruikbaarheid van het product en om eventuele problemen en knelpunten te identificeren en op te lossen.
  • Samenwerking: Samenwerken met UI-designers, ontwikkelaars en andere belanghebbenden om ervoor te zorgen dat het ontwerp naadloos wordt geïmplementeerd en dat de gebruikerservaring consistent is.
  • Iteratief ontwerpproces: Het continu verbeteren van het ontwerp op basis van gebruikersfeedback en nieuwe inzichten, waarbij de focus ligt op het leveren van de best mogelijke gebruikerservaring.

De werkzaamheden van een UI designer

De taken en verantwoordelijkheden van een UI-designer omvatten onder andere:

  • Visueel ontwerp: Het creëren van het visuele aspect van de gebruikersinterface, waaronder lay-out, kleurenschema's, typografie, grafische elementen en visuele hiërarchie. Het doel is om een aantrekkelijke en consistente uitstraling te bereiken.
  • Interactie Ontwerp: Het ontwerpen van interactieve elementen zoals knoppen, pictogrammen, formulieren en navigatiemenu's om een intuïtieve en responsieve gebruikerservaring te bieden.
  • Prototyping: Het maken van interactieve prototypes om de werking van de gebruikersinterface te visualiseren en te testen, zodat ontwerpbeslissingen kunnen worden gevalideerd voordat ze in de ontwikkelingsfase worden geïmplementeerd.
  • UI-stijlgidsen: Het opstellen van richtlijnen en specificaties voor de visuele en interactieve elementen van het product om consistentie te waarborgen bij het ontwikkelen van verschillende schermen en componenten.
  • Samenwerking: Werken in nauwe samenwerking met UX-designers, ontwikkelaars en andere teamleden om ervoor te zorgen dat het visuele ontwerp naadloos aansluit bij de gebruikerservaring en technische beperkingen.
  • Responsief ontwerp: Het ontwerpen van de gebruikersinterface zodat deze op verschillende schermformaten en apparaten goed presteert, inclusief desktops, tablets en mobiele apparaten.
  • Grafisch ontwerp: Het creëren van grafische elementen zoals afbeeldingen, pictogrammen en illustraties die nodig zijn voor de gebruikersinterface.

Verschil tussen de UX & UI Designer

Hierboven zijn de belangrijkste werkzaamheden beschreven van zowel de UX als UI designer. Het belangrijkste verschil is dat een UX-designer zich richt op het begrijpen van de gebruikers en het creëren van een positieve gebruikerservaring, terwijl een UI-designer zich richt op het ontwerpen van de visuele en interactieve elementen die deze ervaring ondersteunen. Hoewel hun verantwoordelijkheden verschillen, werken ze vaak nauw samen om een holistisch en effectief ontwerp te bereiken dat zowel aantrekkelijk als gebruiksvriendelijk is voor de doelgroep.