ChatGPT - vijand of vriend voor freelancers?

20-04-2023

Ondertussen weet bijna iedereen wat ChatGPT is. Een chatbot die sinds eind 2022 beschikbaar is geworden voor iedereen dankzij een Amerikaanse start-up, OpenAI. Stel de tool vragen en je krijgt een perfect gestructureerd geschreven antwoord. Natuurlijk is ChatGPT enorm handig en velen zien de voordelen voor hun onderneming al direct in. Hoe zit dit voor freelancers? Zorgt dit voor minder werk?

Hoe gemakkelijk gebruik je ChatGPT?

Het is super simpel om het te gebruiken, mocht je dit nog niet hebben geprobeerd. Je gaat naar chat.openai.com en maakt een account aan. Stel je vraag over een onderwerp of geef een opdracht. Denk dan bijvoorbeeld aan: “Schrijf een whitepaper over freelancen”. Binnen enkele seconden heb je een volledig geschreven whitepaper. Wel haalt ChatGPT deze informatie ergens vandaan.

Waar haalt ChatGPT zijn informatie vandaan?

Helaas vermeldt de chatbot geen bronnen. Je zal dus nooit precies weten waar de geschreven informatie vandaan komt. Ben je zelf dus niet erg thuis in het onderwerp, dan kan het maar zo zijn dat de informatie niet 100% correct is. Controleer dus altijd de teksten wanneer je gebruik maakt van ChatGPT. Wat ChatGPTnamelijk doet is ouderwets Google afstruinen en informatie verzamelen die het tegenkomt. Uiteraard vele malen sneller dan wanneer je het zelf zou doen, maar steek dus zeker tijd in het controleren van de informatie voor gebruik. 

Ook moet je opletten dat er geen verouderde informatie in te vinden is. Op dit moment loopt de informatie die ChatGPT ophaalt maar tot 2021. Hierdoor is er geen recente informatie die gebruikt kan worden door ChatGPT.

Is ChatGPT gratis?

Op dit moment is ChatGPT nog gratis, maar dit zal niet lang meer duren. Er zijn namelijk al plannen om het betaald te maken voor bepaalde features. Wil je het nog proberen? Dan is nu je kans!

ChatGPT en freelancers. Vriend of vijand?

De freelancers die eventueel last kunnen krijgen van ChatGPT zijn voornamelijk de content creators, branding experts of specialisten, schrijvers, vertalers etc. Wij begrijpen dat zij in eerste instantie huiverde bij het idee van ChatGPT. Zou dit hun werk doen verliezen of minder opportuniteiten krijgen? 

Er zijn vast freelancers die er op deze manier in staan, maar toch lezen wij online veel freelancers die ChatGPT zien als een positieve ontwikkeling. Het kan namelijk enorm veel tijd besparen waardoor zij meer klussen op een dag kunnen doen. Ook zijn er een aantal copywriters die ChatGPT zien als dé oplossing voor hun ‘writers block’ of om structuur te geven aan lastige teksten. Zo hadden wij het nog niet bekeken!

Ook freelance recruiters gebruiken ChatGPT om bijvoorbeeld interviewvragen voor te bereiden, een spetterende vacaturetekst te schrijven of de employer branding een nieuw sausje te geven. Maar toch merk je bij deze groep dat een gezonde dosis eigen informatie en een beetje persoonlijke touch wel erg belangrijk zijn.

Wat kan je nog meer met ChatGPT?

Denk bijvoorbeeld aan het samenstellen van lessenpakketten, volledig uitgewerkte cases of het opstellen van standaardcontracten. 

Stel deze vragen aan jezelf

Om te bepalen of ChatGPT een vriend of een vijand is, kan je deze vragen aan jezelf stellen: 

  • Ben jij bereid om alle opgehaalde en aangeleverde informatie van ChatGPT volledig na te lopen? Je bent immers niet op de hoogte van je bronnen. Wiens informatie gebruik je en zijn daar eventueel auteursrechten aan verbonden?
  • Weet je genoeg over het onderwerp om zeker te weten dat de informatie van ChatGPT juist en volledig is? 
  • Weet je zeker dat de informatie van ChatGPT up-to-date is?

Zo zijn er per beroep, specialisme of expertise verschillende vragen te stellen. Bereid je dus goed voor en bepaal voor jezelf of ChatGPT een vriend of een vijand is.